Steril környezet veszélyei

A XIX. Század végén felfedezték, hogy bizonyos baktériumok bizonyos betegségeket okoznak.Azóta az emberek tartósan próbálják elkülöníteni magukat és környezetüket a kórokozók világától. Nem kétséges, hogy a higiénia és a tisztaság nagy hatással volt egészségünkre: például a pasztőrözött tej megjelenése elengedhetetlen tényező sok gyermek életének megmentésében vagy súlyos betegségek megelőzésében.

A tisztaság nem steril környezetet jelent

A Litván Neringa Stirbienė, allergológus, klinikai immunológus és tisztasági szakértő megjegyzi, hogy nagy a különbség a tisztaság és a sterilitás között. A gyermekeknek a baktériumokkal szembeni túlzott védelme negatív következményekkel jár. A tudósok nemrégiben felfedezték a „túl tiszta” társadalom és szokásainak az egészségünkre gyakorolt hatását.

„A legtöbb szakember osztja azt a véleményt, hogy amikor a gyermekek kisebb számú kórokozóval találkoznak, ez egyike annak a tényezőknek, amelyek a későbbi életben allergiát idéznek elő. Ez azért van, mert megfosztjuk a nagyon kicsi gyerekeket az allergénekkel való találkozás lehetőségétől, így nem ismerik fel őket, és később a szervezet nem képes felismerni, mi a jó és ami rosszabb, „- jegyzi meg az allergológus.

A közelmúltban széleskörűen tárgyalt higiéniai hipotézis szerint a fejlett társadalomban jelentkező dermális és autoimmun betegségek növekvő száma összefügghet a túlzott higiéniával. Tehát lehetséges egyensúlyt találni a steril és a tisztaság között, és megtanulni élni és barátkozni a baktériumokkal, amelyek elkerülhetetlenül körülvesznek minket?

Hogyan védjük meg magunkat és otthonunkat a baktériumoktól?

Mit kell fontolóra venni, ha tiszta, mégis egészséges életet akarunk?

Mosson kezet megfelelően.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a legtöbb baktérium átadása valószínűleg piszkos kézzel történik. Tehát fontos, hogy mossa a kezét, nem feltétlenül sokáig, de gyakran és helyesen. A kezeket szappannal folyó víz alatt kell mosni és minden felületet átdörzsölni. A szappan és a finom dörzsölés megemeli a baktériumokat a bőr felszínéről, miközben folyó vízben leöblíti azokat.

Ne vegyen túl forró zuhanyokat.

Hosszú ideig tartó zuhanyzások és a bőr dörzsölése szivaccsal nem jó az egészségre. Ha túl sokáig zuhanyzik, a jó baktériumokat eltávolítja a bőr felszínéről.

A tisztaság, mint napi szokás.

Nagyon fontos, hogy otthonunkat tisztán és rendben tartsuk. Alapvető fontosságú, hogy minden nap rendben tartsuk és takarítsunk egy kicsit, ahelyett hogy hetente egyszer végeznénk nagytakarítást. Ahhoz, hogy tiszta légkörben éljünk, nélkülözhetetlen napi feladat.
Főzés.
Ritkán gondolunk arra, hogy milyen gyorsan reprodukálódnak baktériumok a vágódeszkán, amikor a húst vagy halat szeletelünk, ezért ha nyers húst vágunk, azonnal meg kell tisztítani a vágódeszkát.
A legtisztább dolgok a testünkkel érintkeznek.
A kórházakban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az ágynemű és törölközők kedvezőek a kórokozók szaporodásához. Az otthoni környezet kockázata alacsonyabb, mégis ajánlott, hogy az ágyneműt legalább hetente egyszer cserélje. Természetesen nem ajánlott a többi családtag törülközőit és személyi higiéniai termékeit használni. A pizsamát, töröközőt is cserélni kell rendszeresen.

Ne törekedjen a teljes sterilitásra

A baktériumok betegséget okoznak, de ha túlzásba visszük a tisztaságot, akkor az is problémát jelent. A túlzott tisztaság ronthatja a bőr állapotát. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az újszülött csecsemők és a baktériumok rendellenes egyensúlya az atópiás dermatitiszhez kapcsolódik. Tehát, ha valaki nem allergiás, nem kell körülötte túlságosan steril környezetet fentartani – a túlzott tisztaság akár allergiás betegségeket is okozhat.

„A bőrünkön élő jó baktériumok az elsődleges és a legerősebb védelme a rossz baktériumoktól és kórokozóktól. Bizonyított, hogy a legtöbb vegyi tisztítószer hatással van a bőr természetes egyensúlyára. A vegyi anyagok, például a triklozán, számos mosószer, fogkrém vagy mosópor összetevője megakadályozzák a természetes bőrgát kialakulását „- hangsúlyozza Neringa Stirbienė.

Azt tanácsolja, hogy olvassa el az összes utasítást, mielőtt bármilyen vegyi tisztítószert használna, és mindig tartsa be az utasításokat.

„Ha az allergia továbbra is fennáll, csökkenteni kell az allergének számát otthonunkban. A helyiségeket szellőztetni kell minden nap, a függönyöket és az ágyneműt gyakrabban kell mosni. A szőnyegek, puha játékok és könyvek számát csökkenteni kell, vagy azokat el kell távolítani teljesen az otthonunkból „- tanácsolja Stirbienė asszonyt.

Tisztálkodó szerekre vonatkozó tudnivalók

Ellenőrizze a fürdőszoba szekrény tartalmát, és olvassa el a tusfürdők, tisztítószerek, tonik, testápolók, samponok és kondicionálók címkéit. A nagyon erős tételek használatát korlátozni kell, és a parabéneket és szulfátokat tartalmazó szereket el kell kerülni.
Vegyszer tisztítószer használata esetén mindig használjon gumikesztyűt a bőr védelme érdekében. A tisztítás közben be kell kapcsolnia a ventilátort, és ki kell nyitni az ablakokat, hogy a levegőbe kerülő vegyi anyagok kiszellőzzenek.

Látogasson meg minket!

hétköznap h-p-ig

08:30 -17:00-ig

kapcsolat

telefon

+(361) 427 0603

Mail

info [kukac] tissue [pont] hu

címünk

1215 Budapest
vasas utca 32.